Nationaal Jeugdorkest (NJO)

Het Nationaal Jeugdorkest (NJO), opgericht in 1957, biedt een podium aan jong toptalent tussen de 18 en 26 jaar. Daarmee is het een springplank voor conservatoriumstudenten naar een professionele carrière. Het hele jaar door geeft het Nationaal Jeugdorkest concerten, als orkest, maar ook in de vorm van kleinere ensembles samengesteld uit NJO-leden. De hoogtepunten van het jaar zijn de NJO Muziekzomer Gelderland, een zomers festival op de mooiste plekken van Gelderland in de eerste helft van augustus, en de NJO Wintertournee, waarin het voltallige symfonieorkest van het NJO in januari diverse concertzalen in Nederland aandoet. 

Het NJO staat onder artistieke leiding van Ewout van Dingstee (naast artistiek tevens algemeen directeur) en dirigent Antony Hermus (artistiek adviseur). NJO-orkesten en -ensembles werden eerder gedirigeerd door Philippe Herreweghe, Iván Fischer, Jaap van Zweden, Reinbert de Leeuw, Oliver Knussen en vele anderen. Elk jaar is er tijdens de NJO Muziekzomer Gelderland een young artist in residence die een eigen programma mag samenstellen, waaronder tot nu toe Remy van Kesteren (harp, 2011), Ella van Poucke (cello, 2017), Shin Sihan (viool, 2016) en Andrea Vasi (piano, 2014). Tot de composers in residence kon het NJO sterren als Steve Reich, Kaija Saariaho, John Adams, Mauricio Kagel en Wolfgang Rihm rekenen.

Het Jeugdorkest Nederland (JON) en het Nationaal Jeugdorkest (NJO) slaan sinds 2019 officieel de handen ineen als de Nationale Jeugdorkesten Nederland (NJON) om een brug te vormen tussen opleiding en beroepspraktijk. Door beide organisaties samen te voegen ontstaat een doorlopende leerlijn voor talenten van 14 tot 26 jaar. Binnen één organisatie kan het aanbod voor een individuele musicus optimaal worden afgestemd op zijn of haar kwaliteiten. Daarnaast hebben de NJON als doel een zo breed mogelijk publiek kennis te laten maken met de jonge musici van beide orkesten door middel van het organiseren van concerten en festivals.