Biografie NJO

Het Nationaal Jeugdorkest (NJO), opgericht in 1957, biedt al meer dan zestig jaar een podium aan jong toptalent tussen de 18 en 26 jaar. Bijvoorbeeld tijdens de NJO Muziekzomer, een zomers festival op de mooiste plekken van Gelderland, en tijdens de NJO Wintertournee, als een symfonieorkest van het NJO in januari diverse concertzalen in Nederland aandoet.

Je enkele weken terugtrekken in Gelderland om je helemaal onder te kunnen dompelen in muziek: dat is wat het NJO jonge getalenteerde musici biedt. Het zomerproject van het NJO, opgericht door Reinbert de Leeuw in 2001, bezorgt getalenteerde, nieuwsgierige musici een muzikaal avontuur om nooit te vergeten. Door middel van audities worden elk jaar ongeveer 160 studenten van conservatoria uit Europa (en daarbuiten) geselecteerd voor dit project. Deze jonge talenten krijgen de kans te werken met beroemde docenten en dirigenten en kunnen ervaring opdoen in het spelen in symfonieorkesten, ensembles voor zowel klassieke kamermuziek als moderne muziek en zelfs in operaprojecten. Het NJO staat onder artistieke leiding van Ewout van Dingstee (naast artistiek tevens algemeen directeur) en dirigent Antony Hermus (artistiek adviseur). Zij volgden in september 2015 de Chinees-Amerikaanse dirigente Xian Zhang op, die op haar beurt in 2011 Reinbert de Leeuw opvolgde.

Het NJO organiseert sinds 2007 elke zomer een eigen muziekfestival in de provincie Gelderland: de NJO Muziekzomer, in 2019 van 2 tot en met 18 augustus, is het podium voor de ensembles en orkesten van het zomerproject. Elke winter organiseert het NJO een Wintertournee waarin de meest getalenteerde Nederlandse en Belgische conservatoriumstudenten groot orkestwerk uitvoeren, altijd onder leiding van een befaamd dirigent. In 2019 staat de Negende symfonie van Mahler op de lessenaars, een werk vol emotie voor een orkest met maar liefst 96 musici. Niemand minder dan Gustavo Gimeno zal de aanstormende professionals van het NJO leiden tijdens de tournee die de grote zalen van Nijmegen, Apeldoorn, Kerkrade, Utrecht en ook Wenen aandoet.

NJO-orkesten en -ensembles werden gedirigeerd door Philippe Herreweghe, Iván Fischer, Jaap van Zweden, Reinbert de Leeuw, Oliver Knussen en vele anderen. Tot de composers in residence kan het NJO sterren als Steve Reich, Kaija Saariaho, John Adams, Mauricio Kagel en Wolfgang Rihm rekenen.

Het Jeugdorkest Nederland (JON) en het Nationaal Jeugdorkest (NJO) slaan sinds 2019 officieel de handen ineen als de Nationale Jeugdorkesten Nederland (NJON) om een brug te vormen tussen opleiding en beroepspraktijk. Door beide organisaties samen te voegen ontstaat een doorlopende leerlijn voor talenten van 14 tot 26 jaar. Binnen één organisatie kan het aanbod voor een individuele musicus optimaal worden afgestemd op zijn of haar kwaliteiten.