Nationaal Jeugdorkest o.l.v. Ed Spanjaard


Foto: Nic Limper

zo. 19-01-2020 - Theater Orpheus, Apeldoorn (matinee)
vr. 24-01-2020 - TivoliVredenburg, Utrecht
za. 25-01-2020 - Parkstad Limburg Theaters, Kerkrade 
zo. 26-01-2020 - Concertgebouw De Vereeniging, Nijmegen (matinee)
ma. 27-01-2020 - Zuiderstrandtheater, Den Haag

De kaartverkoop voor de concerten van de NJO Wintertournee verloopt via de zalen. Zodra de kaartverkoop bij een zaal is gestart vindt u hier de link. Klik om uw kaartje(s) te kopen op de link bij de betreffende concertzaal.

Nationaal Jeugdorkest
Wintertournee 2020

solist - Nino Gvetadze (piano)
dirigent - Ed Spanjaard

Het Nationaal Jeugdorkest (NJO) doet zijn naam eer aan door regelmatig werken uit het Nederlands orkestrepertoire op de lessenaar te zetten. In deze lijn past perfect de Derde symfonie van Willem Pijper, muziekpionier pur sang en daarnaast een van de belangrijkste Nederlandse componisten uit de 20ste eeuw. Veel Nederlandse componisten zijn schatplichtig aan Pijper, die een groot deel van zijn loopbaan besteedde aan muziekeducatie in de breedste zin van het woord. Pijpers werk wordt door het NJO uitgevoerd onder leiding van de vooraanstaande Nederlandse dirigent Ed Spanjaard, een perfecte combinatie!

Beethovens Vierde pianoconcert is doorspekt van historische significantie: de officiële première van het stuk in het Theater an der Wien in 1808 was de allerlaatste keer dat Beethoven als solist optrad met orkest. De Allgemeine Musikalische Zeitung noemde het concert ‘het meest bewonderenswaardige, eigenaardige artistieke en complexe concert dat Beethoven ooit vervaardigde’. Er is dus wel een musicus van wereldformaat nodig om recht te doen aan dit pianostuk. En die heeft het NJO gevonden: de prijswinnende Georgische pianiste Nino Gvetadze zal schitteren tijdens de Wintertournee.

Wat is er nog meer nodig voor een perfecte middag? Een flinke portie Bartók! Zijn toegankelijke Concert voor orkest, met zowel elementen uit de Westerse klassieke muziek als uit de Oost-Europese volksmuziek, is een ware traktatie voor de luisteraar. Duik erin onder en geniet!

Programma
Pijper - Symfonie nr. 3
Beethoven - Pianoconcert nr. 4, opus 58 in G
Bartók - Concert voor orkest

Biografie
>> Nationaal Jeugdorkest

Nationaal Jeugdorkest
Het Nationaal Jeugdorkest (NJO) organiseert jaarlijks enkele grote projecten waarin jong muzikaal toptalent de hoofdrol speelt. Tijdens het zomerproject van het NJO werken jonge internationale musici met bekende coaches, dirigenten en solisten aan een breed scala van klassieke muziek. De fijngeslepen vaardigheden worden tijdens de NJO Muziekzomer, in 2019 tussen 2 en 18 augustus, aan het publiek getoond. De concerten van dit festival vinden plaats op bijzondere locaties door de provincie Gelderland, waaronder Apeldoorn, Nijmegen, Nunspeet, Ede en Arnhem.

Elke winter organiseert het NJO een Wintertournee waarin de meest getalenteerde Nederlandse en Vlaamse conservatoriumstudenten een groot orkestwerk uitvoeren, altijd onder leiding van een befaamd dirigent.