NJO Wintertournee 2020

ma. 27 jan. 2020, 20:00 uur - Zuiderstrandtheater, 's-Gravenhage

Klik hier om kaarten voor dit concert te bestellen.

solist - Nino Gvetadze (piano)
dirigent - Ed Spanjaard

Het Nationaal Jeugdorkest (NJO) doet zijn naam eer aan door regelmatig werken uit het Nederlands orkestrepertoire op de lessenaar te zetten. In deze lijn past perfect de Derde symfonie van Willem Pijper, muziekpionier pur sang en daarnaast een van de belangrijkste Nederlandse componisten uit de 20ste eeuw. Veel Nederlandse componisten zijn schatplichtig aan Pijper, die een groot deel van zijn loopbaan besteedde aan muziekeducatie in de breedste zin van het woord. Pijpers werk wordt door het NJO uitgevoerd onder leiding van de vooraanstaande Nederlandse dirigent Ed Spanjaard, een perfecte combinatie!

Beethovens Vierde pianoconcert is doorspekt van historische significantie: de officiële première van het stuk in het Theater an der Wien in 1808 was de allerlaatste keer dat Beethoven als solist optrad met orkest. De Allgemeine Musikalische Zeitung noemde het concert ‘het meest bewonderenswaardige, eigenaardige artistieke en complexe concert dat Beethoven ooit vervaardigde’. Er is dus wel een musicus van wereldformaat nodig om recht te doen aan dit pianostuk. En die heeft het NJO gevonden: de prijswinnende Georgische pianiste Nino Gvetadze zal schitteren tijdens de Wintertournee.

Wat is er nog meer nodig voor een perfecte middag? Een flinke portie Bartók! Zijn toegankelijke Concert voor orkest, met zowel elementen uit de Westerse klassieke muziek als uit de Oost-Europese volksmuziek, is een ware traktatie voor de luisteraar. Duik erin onder en geniet!