Helikon Kwartet

ma. 13 aug. 2018, 19:00 uur - WUR Wageningen University & Research, Wageningen

Marieke Kosters - viool
Stella Zake - viool
Lotus de Vries - altviool
Renate Apperloo - cello 

Het Helikon Kwartet is een energiek strijkkwartet dat is opgericht in 2015 en dat sindsdien continu bezig is een eigen sound te ontwikkelen en te laten bloeien.

Deze Muziekzomer speelt het Helikon kwartet in op het actuele thema van klimaatverandering. Componist Pēteris Vasks is zeer begaan met dit onderwerp en verwerkt het in vrijwel al zijn composities, waaronder zijn Derde Strijkkwartet. Ryan Probert, winnaar van de NJO-compositieopdracht bij de Young Composers Meeting, liet zich ook door dit onderwerp inspireren. Zijn werk voor het Helikon Kwartet zal deze Muziekzomer zijn première beleven.

Een ander thema dat aan bod komt is dat van de menselijke destructie door conflicten. Het Helikon Kwartet voert namelijk het ontroerende Achtste Strijkkwartet van Sjostakovitsj uit, dat is opgedragen aan de slachtoffers van fascisme en oorlog.

Waar passen deze stukken beter dan bij Wageningen University waar men zich graag bezig houdt met het bestuderen en verbeteren van het milieu en klimaat? Dr. ir. Rob Swart, projectmanager Klimaatverandering aan de WUR, geeft om 19:00 uur een korte inleiding over klimaat en kunst. Om 20:45 is het programma afgelopen en kunt u, geïnspireerd door het prachtige spel van de dames van het Helikon, meedoen aan een interessante nabespreking geleid door Swart. Laat u meeslepen door een muzikaal verhaal over natuur en mensheid! 

Let op: Tijdens deze voorstelling zit het publiek op de tribune (zonder rugleuning). Het concert vindt plaats in het Impulse gebouw (gebouw 115) op de campus van Wageningen University & Research, Stippeneng 2, 6708 WE Wageningen.

Foto: Juri Hiensch