Suol Koperkwintet

za. 18 aug. 2018, 20:00 uur - Grote Kerk Wageningen, Wageningen

Jenneke de Jonge - hoorn
Mechthild Drop - trompet
Desiree Wanders - trompet
Dyon Jansen - trombone
Luc Geraats - tuba

De getalenteerde trompettiste Mechthild Drop richtte dit jaar het Suol Koperkwintet op. De leden leerden elkaar kennen in Zwolle, waar zij allen studeerden. Hun naam is dan ook een ode aan de oude Hanzestad, waarvan de historische naam ‘Suol’ luidde.

Het fenomeen koperkwintet met twee trompetten, hoorn, trombone en tuba vond zijn oorsprong in Amerika en Canada in de jaren 40 en 50 van de vorige eeuw. Een aantal succesvolle koperkwintetten inspireerden toen vele componisten tot het schrijven van composities voor deze bezetting. Ook werden oudere werken gearrangeerd. Het Suol Koperkwintet brengt een afwisselende selectie van dit repertoire zoals Irving Berlins Puttin’ on the Ritz, ook wel bekend in de versie van Fred Astaire. Dit stuk bevat complexe en provocatieve ritmische patronen. Ook staat het 19e-eeuwse pionierswerk Kwintet nr. 1 van Victor Ewald en het prachtige 17e-eeuwse Canzona per sonare nr. 2 van Giovanni Gabrieli op de lessenaar.

Dit concert is onderdeel van de Algemene Introductiedagen Wageningen en gratis toegankelijk. De musici van het Suol Koperkwintet spelen tussen 20:00 en 22:00 uur vier keer hun programma van 20 minuten. Loop dus de Grote Kerk even binnen en geniet van een muzikaal intermezzo!

Foto: André van Dijk