Mahler - Schönberg, Wenen - Nederland

za. 10 nov. 2018, 20:15 uur - Theater De Lievekamp, Oss

In 1920 vond in het Amsterdamse Concertgebouw het eerste Mahler-feest plaats op initiatief van Willem Mengelberg, de toenmalige chef-dirigent van het Concertgebouworkest. De muziek van Gustav Mahler, die zelf ook meermaals het Concertgebouworkest had gedirigeerd, was toen al heel populair in Nederland. Tijdens het Mahler-feest werden in een paar maanden tijd al zijn werken voor orkest uitgevoerd, maar daarnaast was er ook veel aandacht voor andere componisten en composities uit die tijd. Eén van de belangrijkste gasten was avant-garde componist Arnold Schönberg, die op uitnodiging van Willem Mengelberg langere tijd in Nederland verbleef. Mengelberg was ook goed bevriend geweest met Mahler, die net als Schönberg in Wenen woonde en werkte. 

In dit programma wordt aandacht besteed aan de bijzondere band die via Mahler, Schönberg, en Mengelberg tussen Wenen en Nederland op muzikaal vlak is ontstaan. Via kamermuziekwerken van de betrokken componisten, hun inspiratiebronnen, tijdgenoten en componisten, die weer door hen werden geïnspireerd.

Het programma wordt uitgevoerd door jonge, talentvolle musici van het Nederlandse Nationaal Jeugd Orkest en het Oostenrijkse Wiener Jeunesse Orchester, die dit programma met coaches en specialisten van onder andere het prestigieuze Schönberg Center in Wenen hebben ingestudeerd. Daarbij hebben ze ook onderzoek gedaan naar de werkwijze en achtergronden van de componisten, het ontstaan van de composities en de bijzondere gebeurtenissen rond het Mahler Festival van 1920 en de vele bezoeken die Arnold Schönberg aan Nederland bracht.

Een afwisselend programma met strijkers, blazers en een pianist, dat door de musici zelf zal worden toegelicht.

Ticket 1e rang € 22,50
CJP € 11,25
(excl. € 1,25 ticketfee)
Tickets kunt u hier bestellen.

Deze internationale samenwerking vindt plaats in het kader van MusXchange.