Helikon Kwartet

za. 11 aug. 2018, 20:00 uur - StadsAkkers, Apeldoorn

Marieke Kosters - viool
Stella Zake - viool
Lotus de Vries - altviool
Renate Apperloo - cello 

Het Helikon Kwartet is een energiek strijkkwartet dat is opgericht in 2015 en dat sindsdien continu bezig is een eigen sound te ontwikkelen en te laten bloeien.

Deze Muziekzomer speelt het Helikon kwartet in op het actuele thema van klimaatverandering. Componist PÄ“teris Vasks is zeer begaan met dit onderwerp en verwerkt het in vrijwel al zijn composities, waaronder zijn Derde Strijkkwartet. Ryan Probert, winnaar van de NJO-compositieopdracht bij de Young Composers Meeting, liet zich ook door dit onderwerp inspireren. Zijn werk voor het Helikon Kwartet zal deze Muziekzomer zijn première beleven.

Een ander thema dat aan bod komt is dat van de menselijke destructie door conflicten. Het Helikon Kwartet voert namelijk het ontroerende Achtste Strijkkwartet van Sjostakovitsj uit, dat is opgedragen aan de slachtoffers van fascisme en oorlog.

De stukken passen perfect in de heide- en bosrijke omgevingen waar het kwartet de luisteraars zal ontmoeten om te genieten van wat moeder natuur te bieden heeft. Hier bent u zich extra van bewust als u tussen de geuren van de gewassen op de Stadsakkers naar dit kwartet komt luisteren. Laat u meeslepen door een muzikaal verhaal over natuur en mensheid, en vergeet intussen niet te genieten van het prachtige spel van de dames van Helikon!

Foto: Juri Hiensch