De 48 uur van Dvorák & Janácek

wo. 7 mrt. 2018 13:13

Met de geweldige Wintertournee (NRC: 'Enthousiast en meeslepend') van afgelopen januari nog vers in het geheugen komen de leden van het Nationaal Jeugd Orkest voor de laatste keer deze winter bij elkaar voor een concert, zondagmiddag 11 maart in Philharmonie Haarlem. Aan het begin van het concert zal een speciaal samengesteld ensemble Dvořáks meeslepende Serenade voor blazers spelen. Voor het voltallige orkest, wederom onder de enthousiaste leiding van Georg Fritzsch, staat de herneming van twee van de werken van de Wintertournee op het programma: Janáčeks Suite uit de opera Het Sluwe vosje en Dvořáks Symfonie nr. 7. De symfonie neemt de luisteraar aanvankelijk mee naar een sombere wereld, maar naar het einde toe breekt de zon door en maakt de tragiek plaats voor vitaliteit en optimisme.

Dit alles in het kader van De 48 uur van Dvořák & Janáček, een ode aan de Tsjechische grootmeesters en levenslange vrienden Antonin Dvořák (1841-1904) en Leoš Janáček (1854-1928). Zij behoren tot de belangrijkste componisten van de Boheemse school. Het was vooral Bedřich Smetana die Dvořák inspireerde. Op zijn beurt zag Janáček Dvořák als zijn muzikale vader: 'Hij schiep zijn melodieën uit mijn hart. Een dergelijke band kan door niets in de hele wereld verbroken worden.'

> zo. 11 maart 2018 - Philharmonie Haarlem, Grote Zaal / 14:30 uur / v.a. € 18,50
U kunt hier uw kaarten voor dit concert bestellen.

Vrienden van het NJO ontvangen € 5 korting op kaarten voor beide rangen. Ook Vriend worden? Kijk op www.njo.nl/vrienden voor meer informatie.


Het Nationaal Jeugd Orkest o.l.v. Georg Fritzsch afgelopen januari (foto: Nic Limper)