Bíjna tijd voor de NJO Wintertournee

di. 14 jan. 2020 18:57

We wensen iedereen een heel mooi 2020 toe met veel prachtige muziek! En we beginnen wat die muziek betreft zelf meteen goed met onze jaarlijkse Wintertournee. Het belooft weer een fraaie editie te worden, hieronder lees je er meer over.

Deze Wintertournee doen we het ‘Nationaal’ uit onze naam eer aan door niet alleen de honderd beste musici van de conservatoria samen te brengen onder leiding van de vooraanstaande Nederlandse dirigent Ed Spanjaard, maar ook door een parel uit het Nederlands orkestrepertoire te spelen. Het gaat om Willem Pijpers Derde symfonie. Pijper wordt gezien als een van de belangrijkste Nederlandse componisten uit de eerste helft van de twintigste eeuw en zijn werk werd toen hij slechts 24 was al uitgevoerd door het Concertgebouworkest. Zijn Derde symfonie is een van zijn beste werken.

Toen Beethovens Vierde pianoconcert in 1808 in première ging in het Theater an der Wien had de ook toen al wereldvermaarde componist moeite om een solist te vinden. Uiteindelijk nam hij de rol zelf op zich. Hij moet een verbazingwekkend goed uithoudingsvermogen hebben gehad, want tijdens datzelfde concert dirigeerde hij ook de première-uitvoeringen van zowel zijn Vijfde als zijn Zesde symfonie!

In Beethovenjaar 2020 wordt wereldwijd de 250e geboortedag van de componist gevierd en ook wij storten ons met plezier in de festiviteiten. De veelvuldig geprezen Georgische pianiste Nino Gvetadze voegt zich bij het orkest om als solist in de voetsporen van Beethoven te treden. Een enorme opgave, maar een die bij deze virtuoze pianiste zeer zeker in goede handen is.


Foto: Nic Limper

Tenslotte staat Bartóks Concert voor orkest op de lessenaars, met zowel elementen uit de Westerse klassieke muziek als uit de Oost-Europese volksmuziek. Het is een van Bartóks bekendste en meest toegankelijke werken. Het stuk werd meteen een groot succes en wordt sinds 1945 vaak gespeeld. Bij ons stond het in 1985, 1992 en voor het laatst in 2002 op het programma, dus hoog tijd voor een nieuwe uitvoering!

NJO Wintertournee
solist - Nino Gvetadze (piano)
dirigent - Ed Spanjaard

Programma
Pijper - Symfonie nr. 3
Beethoven - Pianoconcert nr. 4, opus 58 in G
Bartók - Concert voor orkest

zo. 19-01-2020 - Theater Orpheus, Apeldoorn (matinee)
vr. 24-01-2020 - TivoliVredenburg, Utrecht
za. 25-01-2020 - Parkstad Limburg Theaters, Kerkrade 
zo. 26-01-2020 - Concertgebouw De Vereeniging, Nijmegen (matinee)
ma. 27-01-2020 - Zuiderstrandtheater, Den Haag

De kaartverkoop voor de concerten van de NJO Wintertournee verloopt via de zalen. Klik om je kaartje(s) te kopen op de link bij de betreffende concertzaal.

Het concert in TivoliVredenburg van 24 januari maakt onderdeel uit van de serie AVROTROS Vrijdagconcert en is zowel live (20:00-22:30 uur) als achteraf te beluisteren op NPO Radio 4. Verderop in deze nieuwsbrief lees je meer over AVROTROS, de omroep die de meeste klassieke muziek op radio en tv brengt.

De concerten in Kerkrade en Nijmegen maken deel uit van het Nationaal Theaterweekend en zijn te bezoeken voor slechts € 10. De overige concerten zijn te bezoeken vanaf € 25.