Een geslaagde Wintertournee met Mahler 9!

do. 7 feb. 2019 16:16

De NJO Wintertournee 2019 is voorbij, en wat hebben we het mooi gehad! Gustavo Gimeno bleek de perfecte dirigent om mee onder te duiken in Mahlers indringende Negende symfonie. Na dagen vol repetities, gezelligheid en fietstochten door de sneeuw (op de bekende blauw-roze fietsjes) werd de Wintertournee afgetrapt met een concert in de Vereeniging in Nijmegen. Prachtige belichting en een opstelling op de vlakke vloer zorgden voor een intieme ervaring waarbij de bezoekers de muziek (en dan vooral het prachtig verstillende laatste deel) tot in de vezels konden voelen.

De volgende dag stond een concert in onze thuisbasis op het programma: Theater Orpheus in Apeldoorn. Ook hier konden de musici rekenen op een staande ovatie.

We sloten het weekend af in Parkstad Limburg Theaters in Kerkrade, waar verschillende bloggers onder de indruk waren van het concert:

'In het eerste deel wisselen ingetogen, haast kwetsbare solofragmenten zich af met heftige uitbarstingen door het hele orkest. Dat het orkest uit topmusici bestaat blijkt niet alleen uit hun samenspel, maar ook uit uitmuntende solopartijen van zo ongeveer elk instrument.' - Karin Pieper

'Nu ben ik gewend elk concert ‘met een technisch oor’ te benaderen, maar bij dit concert vond de theorie al snel een partner in de emotionele beleving, ik betrapte me zowaar op kippenvel. Niet alleen uit ontzag voor de muzikale prestaties vanaf het podium, maar vooral ook voor het feit dat juist jongelui dit allemaal klaarspeelden. Van pure verwondering vergat het publiek te hoesten en te proesten.' - Toine Sporken


Repetitie in Kerkrade - Foto: Fred Ileck

Na dit concert stapten de orkestleden op de bus naar Wenen. Na zeventien uren reizen kwamen ze aan bij het Wombats City Hostel. De volgende avond al stond het concert in een uitverkochte Wiener Musikverein op het programma: de plek waar Mahlers Negende meer dan honderd jaar geleden in première is gegaan! Niet alleen voor het publiek, maar ook voor de orkestleden zelf was dit een heel bijzondere ervaring. Een greep uit hun reacties:

De hal was zo geweldig! Een droom om in te spelen...

Dank aan het Nationaal Jeugdorkest voor deze enorme kans om deel uit te maken van al die projecten - ik kan het nog steeds niet geloven!

Al sinds ik klein ben kijk ik naar HET nieuwjaarsconcert, en gisteren speelden we in diezelfde (uitverkochte) zaal
Mahler 9. Heel bijzonder!


Wiener Musikverein


Foto Kaja Majoor


Foto Louise van Tuijl

Het slotconcert vond op 3 februari plaats in Tivolivredenburg in Utrecht. Vol passie werd Mahlers Negende voor de laatste keer ten gehore gebracht. Daarna namen de musici afscheid van elkaar - altijd een emotioneel moment. En wat vond het publiek ervan?

De langste en meest formidabele post-symfonie-stilte die ik ooit heb meegemaakt - Bravo tutti!

Wat een talent op het podium en wat een geweldig concert. Krijg nu nog kippenvel alleen al door er aan te denken. Zo geraakt worden, de strijd gewoon zelf voelen. ..... heel bijzonder.


Foto Hylke Brandsma


Foto Hylke Brandsma